Een goede start van uw legkoppel

 

In de periode van 17 tot 24 weken heeft een koppel leghennen te maken met veel veranderingen. Dit begint al met het wennen in de legstal, een voeropname die in deze periode moet stijgen van ongeveer 70 gram naar 120 gram en een eiproductie die naar ruim 90% moet gaan.

Het is dus van belang om de koppel goed te volgen, zodat deze periode zonder problemen kan verlopen.

Vang de koppel op in een stal die minimaal 15 °C is, zorg dat de hennen direct voer en water hebben. De lichtsterkte moet gelijk of hoger zijn dan in de opfokstal en de daglengte gelijk of wat langer.

Registreer dagelijks de voer- en wateropname. Weeg de hennen wekelijks, zodat u naast de voeropname ook een indruk heeft of de hen het voer goed verteerd.

Ook is het van belang de darmgezondheid in deze periode goed in de gaten te houden, want coccidiose en kwartelziekte (Clostridium) kunnen in deze periode problemen veroorzaken. Daarom is het aan te raden om wekelijks een mestmonster te laten onderzoeken op het aantal oöcysten, zodat u, wanneer dit aantal stijgt  in kunt grijpen, voordat er ziektesymptomen in de koppel zichtbaar zijn. Door tijdig in te grijpen kunt u ook voorkomen dat de omstandigheden voor de groei van de Clostridium bacterie gunstig worden en kwartelziekte kan ontstaan.

Wij kunnen u voor slechts €11,50 al voorzien van de benodigde materialen en een rapportage om wekelijks dit mestmonster per post via ons Antwoordnummer, op te sturen.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact op met uw dierenarts of onze praktijk in Hardenberg.