Serologisch laboratorium – antistoffen vaststellen of aantonen

Op de afdeling Serologie onderzoeken we bloedmonsters op de eventuele aanwezigheid van antistoffen tegen bacteriën en virussen middels de Elise-methode en SPA (Snelle Plaat Agglutinatie). Wanneer zich op uw bedrijf bijvoorbeeld problemen hebben voorgedaan, zonder een duidelijke oorzaak, is het belangrijk om via bloedmonsters een eindcontrole uit te voeren. Daarmee krijgt u een beeld van wat zich in de stal heeft afgespeeld en kunt u maatregelen treffen om nieuwe problemen te voorkomen.

Het CLvP werkt als eerste laboratorium in Nederland met de BioChek Elisa  Assay Robot (B.E.A.R.). De snelheid, nauwkeurigheid en tijdwinst die met de Elisa analyse robot worden gerealiseerd, maken hem nu al onmisbaar in Hardenberg.

DSC_0006

Moleculair biologisch laboratorium

Binnen het laboratorium wordt het genetisch materiaal (DNA) van de bloedcellen bestudeerd met behulp van PCR (Polymerase Chain Reaction). Met deze techniek kunnen selectief kleine stukjes DNA verschillende malen tot wel een miljoen keer of meer worden vermenigvuldigd. Mogelijk aanwezige afwijkingen, bijvoorbeeld [voorbeeld Menno] of kleine mutaties (afwijkingen in het DNA) kunnen zo worden opgespoord een zichtbaar gemaakt.